Bezienswaardigheden op Kaapverdië

Er zijn op de verschillende eilanden van Kaapverdië niet bijzonder veel bezienswaardigheden of bijzondere plaatsen te vinden. De eilanden staan vooral bekend om hun uitstekende klimaat en de vriendelijke inwoners. Veel toeristen die op vakantie gaan naar Kaapverdië komen er voor het prachtige weer en om te genieten op één van de vele stranden die zo uit de eerste de beste vakantiebrochure lijken te komen. Met name op de toeristische eilanden Sal, Boa Vista en Maio is niet heel veel te zien. Het landschap bestaat er vooral uit lege rotsvlakten met hier en daar een oase en een zoutmeer. Toch zijn er, als je bereid bent iets verder te kijken, op de Kaapverdische Eilanden genoeg dingen te vinden die het bezoeken waard zijn.Praia

Praia is de grootste stad en de hoofdstad van Kaapverdië. Het is naast Mindelo de enige echte stad van het land. In Praia woont ongeveer een derde van de gehele bevolking van Kaapverdië in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad. De stad is te vinden op het eiland Santiago, het grootste eiland van de eilandengroep. Praia is een van de eerste plaatsen waar in de 16e eeuw door de Portugezen een permanente nederzetting werd gebouwd. Lang heeft de haven van Praia dienst gedaan als stop voor trans-Atlantische boottochten. Tegenwoordig is dat een stuk minder, maar toch zijn er nog veel schepen in de haven van Praia te vinden.
Door het koloniale verleden van de stad zijn er behoorlijk wat bijzondere koloniale huizen in Praia te vinden. Enkele mooie voorbeelden hiervan zijn het presidentiële paleis, het hooggerechtshof en het stadhuis van Praia.

Pico de Fogo

Pico is de hoogste berg van Kaapverdië en één van de hoogste nog steeds actieve vulkanen ter wereld. De laatste uitbarsting van de vulkaan vond plaats in 2014. Dit vond echter plaats via een zijkrater waardoor er relatief weinig schade ontstond. Het gehele eiland was vooraf ontruimd waardoor er alleen materiële schade was. Zo werden er twee dorpen bedolven onder as en lava.
Deze hellingen van de 2829 meter hoge vulkaan worden gebruikt voor wijnbouw en koffieteelt. Volgens kenners zou de wijn die hier geproduceerd wordt zich kunnen meten met de wijn uit de grotere wijnlanden. De productie is echter vrij klein en lang niet voldoende om het hele land van wijn te verzien. Ditzelfde geldt voor de koffieteelt.
De laatste grote uitbarsting van de hoofdkrater van de vulkaan was in 1675.

Cabo Santa Maria

Een van de bekendste bezienswaardigheden op het eiland Boa Vista is het scheepswrak van de Santa Maria. Dit schip is in jaren zestig van de vorige eeuw tijdens een storm vastgelopen op dit strand en is sindsdien uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid. Het is ook wel bijzonder om de resten van een dergelijk schip hulpeloos in de branding te zien liggen. Na het zien van wat oudere foto’s moet ik wel concluderen dat het scheepswrak de laatste decennia in een behoorlijk tempo kleiner aan het worden is. Het is dus, maar de vraag hoelang deze bezienswaardigheid nog te vinden gaat zijn.

Volgens de gids was de Santa Maria een Spaans schip met als eindbestemming Zuid-Amerika. Ze hadden vooral eten en dergelijke aan boord. Het verhaal wil dat de bemanning van het schip de bevolking van Boa Vista zo dankbaar was dat ze alle lading aan de eilandbewoners schonken. Dit was genoeg om een jaar lang van te kunnen eten. Het scheepswrak van de Santa Maria is alleen te bereiken via een bijna onbegaanbare weg vol met stenen en rotsen.

Cidade Velha

Cidade Velha is de eerste plek op de Kaapverdische eilanden waar permanente bewoning plaats vond. De stad stond vroeger bekend onder de naam Ribeira Grande, maar om verwarring met een andere plaats te vermijden is dit veranderd in Cidade Velha. In 2009 is deze historische stad door de Unesco op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Cidade Velha ligt op ongeveer 15 kilometer van de huidige hoofdstad Praia. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit historische stadje zijn de oude kathedraal, het ‘Fort Sâo Filipe’ en historisch plein met daarop een marmeren kolom. Voor veel inwoners van Kaapverdië is Cidade Velha een plaats met een bittere nasmaak omdat dit in de 17e en 18e eeuw het hart van de slavenhandel in Kaapverdië vormde.

Monte Gordo

De Monte Gordo is met 1.312 meter het hoogste punt van het eiland Sâo Nicolau. Het prachtige groene berggebied rondom de berg staat bekend als één van de mooiste en indrukwekkendste wandelgebieden van Kaapverdië. Het gehele gebied bestaat uit een beschermd natuurpark waar behoorlijk wat bijzondere bomen en vogels voorkomen. Dit komt vooral door het vochtigere klimaat dat er rondom de Monte Gordo heerst. Er zijn verschillende gespecialiseerde reisorganisaties die wandel- en natuurvakanties naar Monte Gordo en het eiland Sâo Nicolau organiseren.

Sal Rei

Sal Rei is de grootste en belangrijkste stad van het eiland Boa Vista. Groot is in dit geval vrij relatief, omdat er in het stadje slechts 10.000 mensen wonen. Het is echter wel de plaats op Boa Vista waar de meeste winkels, bars en restaurants te vinden zijn. Ben je in Sal Rei, breng dan zeker een bezoek aan de overdekte groentemarkt en de vismarkt. Vooral de laatste is bijzonder. Verder zijn er in Sal rei behoorlijk wat toeristische shops te vinden waar je vooral artikelen kunt kopen die geïmporteerd zijn uit andere delen van Afrika. Dit is overigens niet overal het geval, want in sommige shops zijn er houtbewerkers, schilders en kledingmakers aan het werk.
Direct naast Sal Rei bevindt zich een groot en uitgestrekt strand waar meerdere strandtenten te vinden zijn die naast cocktails en andere lekkernijen ook massages aanbieden. De wateren rondom Sal Rei lenen zich uitstekend om te vissen, te kitesurfen, te snorkelen en te surfen. Een andere leuke bijkomstigheid in het stadje is dat er op het centrale plein gratis wifi is, maar verwacht van de snelheid niet te veel.

Mindelo

De stad Mindelo op het eiland Sâo Vicente is na Praia de grootste stad van Kaapverdië. Er wonen ongeveer 70.000 mensen in de stad. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Mindelo is de ‘Torre de Belém’. Deze toren is een replica van de ‘Torre de Belém’ in Lissabon. In de toren is een museum gevestigd met tentoonstellingen over de plaatsen Praia en Mindelo. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de ‘Mercado Municipal’, de ‘Mercado de Peixe’ het strand ‘Praia de Laginha’ en het telefoonmuseum. Mindelo is de geboortestad van Cesáriá Evora, de zangeres die bekend stond als “de diva op blote voeten”.
Mindelo is lang een belangrijke internationale haven geweest die diende als tussenstop tussen Zuid-Amerika en Afrika en Europa. Mede hierdoor is er vandaag de dag in Mindelo een grote mix aan verschillende culturen te vinden. Mindelo wordt ook wel de culturele hoofdstad van Kaapverdië genoemd.

Caretta caretta schildpadden

Al vele eeuwen worden de stranden van Kaapverdië gebruikt door de caretta caretta schildpadden om hun eieren te leggen. Vroeger waren de schildpadden één van de belangrijkste voedselbronnen voor de inwoners van Kaapverdië. De schildpadden zelf werden gebruikt voor hun vlees en de kleintjes werden meegenomen en grootgebracht zodat ze later opgegeten zouden kunnen worden. Dit is sinds enkele decennia verboden en zijn de schildpadden en de stranden waar de schildpadden hun eieren leggen beschermd. Dit is een serieuze aangelegenheid op Kaapverdië. Tijdens het broedseizoen worden er in de buurt van de legplaatsen kampementen opgezet zodat de eieren en de schildpadden 24 uur per dag beschermd kunnen worden. Als toerist word je ook gevraagd om rekening met de schildpadden te houden; zo worden sommige delen van het strand afgezet en word je gevraagd in de avonduren de gordijnen van je hotelkamer gesloten te houden zodat de schildpadden hier niet door afgeleid worden.
Als je gaat snorkelen dan bestaat de kans, al is hij klein dat je een schildpad tegenkomt.Santa Maria

Het dorpje Santa Maria is de grootste en belangrijkste toeristische plaats op het eiland Sal. De meeste toeristen komen naar het dorpje toe voor het prachtige acht kilometer lange zandstrand Praia Santa Maria. Het is verder het enige dorp op Sal waar een toeristisch centrum te vinden is. Er zijn meerdere winkels te vinden waar je leuke souvenirs kunt kopen en er zijn enkele leuke restaurants en bars te vinden. Het nachtleven van Santa Maria staat bekend als levendig en kleurrijk.
Het dorpje is in de 19e eeuw gesticht voor de zoutproductie, vandaag de dag is naast het toerisme de visserij de belangrijkste vorm van inkomsten. In de buurt van Santa Maria zijn de meeste grote ressorts en hotels van het eiland te vinden.

Santa Monica Beach

Santa Monica Beach is volgens velen het allermooiste strand van de Kaapverdische eilanden en wordt met regelmaat genoemd in de top tien van mooiste stranden ter wereld. Een eervolle vermelding die voor dit achttien kilometer lange strand meer dan waard is. Om het strand te kunnen bereiken moet je echter wel behoorlijk wat moeite doen. Zo moet je via de ene zijde dwars door de duinen van Boa Vista en voert de andere kant je dwars door een onherbergzaam gebied dat alleen met een quad of 4×4 kan worden overwonnen. Eenmaal op het strand kun je genieten van de rust, het prachtige zand en de schitterende oceaan. Jammer genoeg zal het met de rust op dit strand snel gedaan zijn, aangezien er in februari 2016 gestart wordt met het bouwen van een enorm resort. Gelukkig zul je daar niet de hele achttien kilometer last van hebben. Grote delen van het Santa Monica strand zijn een beschermd natuurgebied vanwege de ‘caretta caretta schildpadden’ die hier hun eieren leggen.