De Kaapverdische Eilanden

Kaapverdië bestaat in totaal uit negen grotere eilanden en enkele kleinere eilandjes. Van deze negen eilanden zijn er acht permanent bewoond en eentje niet. De verschillende eilanden van Kaapverdië hebben allemaal hun eigen uitstraling, bijzonderheden en bezienswaardigheden. Vooral het verschil in landschap tussen de verschillende eilanden is erg groot. Zo bestaan de eilanden Maio, Sal en Boa Vista hoofdzakelijk uit rotsen en zand, terwijl Fogo groen en bergachtig is. De meeste toeristen die naar Kaapverdië op vakantie gaan komen niet verder dan de eilanden Sal en Boa Vista, maar wil je meer van de Kaapverdische Eilanden zien dan zijn Fogo, Santiago en Santo Antâo aanraders. De Kaapverdische eilanden zijn in twee groepen ingedeeld, de bovenwindse en de benedenwindse eilanden.Sal

Het eiland Sal is het eerste eiland van de Kaapverdische Eilanden dat een populaire toeristische bestemming werd. Het eiland hoort tot de ‘Bovenwindse Eilanden’ en is in het bezit van één van de belangrijkste exportproducten van Kaapverdië; zout. Dit zout heeft ook de naam aan het eiland gegeven. Aan het einde 18e eeuw werd er behoorlijk wat zout gewonnen dat vooral naar Brazilië werd geëxporteerd. Tegenwoordig is de zoutwinning niet meer rendabel en liggen de zoutpannen er verlaten bij. Wel is Sal uitgegroeid tot het populairste vakantie-eiland van Kaapverdië. Dit is ook niet zo verwonderlijk, omdat het eiland over enkele prachtige stranden en pittoreske dorpjes beschikt. Het populairste dorp van het eiland is Santa Maria. Dit dorp staat bekend om zijn kleurrijke nachtleven en de vele toeristische winkeltjes die er te vinden zijn. Vlak bij dit dorp zijn de meeste hotels en resorts te vinden. Tips over hotels en resorts op Sal lees je op waarovernachtenin.

Sal beschikt met de Luchthaven ‘Amílcar Cabral Internationaal’ over de grootste en belangrijkste internationale luchthaven van Kaapverdië.

Bekijk Sal in 24 foto’s

Boa Vista

Boa Vista is de grootste van de drie zandeilanden van Kaapverdië. Het is na Sal de populairste toeristische bestemming van Kaapverdië. Er zijn op het eiland enkele prachtige stranden te vinden. Het strand ‘Santa Monica Beach’ wordt met regelmaat genoemd als één van de mooiste stranden ter wereld. De hoofdstad van het eiland is de plaats ‘Sal Rei’. In dit stadje woont ongeveer twee derde van de 15.000 inwoners van Boa Vista. Andere bekende plaatsen op het eiland zijn de vroegere hoofdstad Rabil, Bofareira, Joao Gatego en Amador. Dit zijn allemaal erg kleine dorpjes waar enkele honderden mensen wonen.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland Boa Vista is het scheepswrak van de Santa Maria, dat hier in de jaren 60 van de vorige eeuw vergaan is. Het is tevens het eiland waar ieder jaar de ‘caretta schilpadden’ hun eieren komen leggen. Hiervoor zijn grote delen van het strand tijdens het seizoen verboden terrein. Tips over hotels en resorts op Boa Vista vind je op waarovernachtenin.

Bekijk Boa Vista in 24 foto’s

Santiago

Santiago is het grootste en in veel opzichten belangrijkste eiland van Kaapverdië. Zo is de hoofdstad Praia op het eiland te vinden en woont ongeveer de helft van alle Kaapverdiaanen op het eiland. Het eiland dat in totaal bijna 1000 vierkante kilometer groot is, hoort tot de ‘Ilhas de Sotavento’ of de ‘Benedenwindse Eilanden’. De hoofdstad Praia is verreweg de grootste stad van Kaapverdië, enkele andere grotere plaatsen op het eiland zijn Santa Catarina en Assomada.
Het is het eerste eiland van Kaapverdië dat permanent bewoond werd. De resten van de nederzettingen zijn nog steeds te vinden op Santiago en zijn door de Unesco op de werelderfgoedlijst geplaatst. Deze stad stond vroeger bekend onder de naam ‘Ribeira Granda’, maar heet tegenwoordig Cidade Velha. In deze historische stad, maar ook in Praia, zijn er nog steeds behoorlijk wat koloniale huizen te vinden.

Mede door het internationale vliegveld is het eiland redelijk in trek bij toeristen. De toeristen die er komen zijn hoofdzakelijk Kaapverdiaanen die in het buitenland wonen en hun roots op komen zoeken.
Het heuvelachtige karakter van het eiland leent zich perfect voor wandelingen.

Sâo Nicolau

Het eiland Sâo Nicolau behoort tot de ‘Ilhas de Barlavento’, de ‘Bovenwindse Eilanden’. Het is één van de grotere, maar dunst bevolkte eilanden van Kaapverdië. In totaal wonen er iets meer dan 10.000 mensen op het eiland. Het merendeel hiervan woont in de hoofdstad Ribeira Brava. Sâo Nicolau is een droog en bergachtig eiland dat hoofdzakelijk van de landbouw leeft. Bananen zijn het belangrijkste exportproduct van het eiland.

Het toerisme is nog zo goed als niet aanwezig op het eiland. Dit komt aan de ene kant door de beperkte bereikbaarheid van het eiland en aan de andere kant, omdat het eiland voor de meeste toeristen, maar weinig te bieden heeft. De toeristen die het eiland bezoeken komen er om te wandelen.
Er is op het eiland een klein vliegveld te vinden dat alleen via binnenlandse vluchten bereikt kan worden. De hoogste berg van het eiland is met 1312 meter de ‘Monte Gordo’.

Fogo

Fogo is één van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende eilanden van Kaapverdië. Het eiland hoort tot de ‘Benedenwindse Eilanden’ en er wonen nog geen 40.000 mensen. De grootste plaats en de hoofdplaats van het eiland is Sâo Filipe. Het eiland is beroemd om de Pico do Fogo. Een enorme vulkaan met een totale hoogte van 2.829 meter. De hoofdvulkaan had zijn laatste uitbarsting in 1675, maar in 2014 werd één van de zijkraters actief en bedekte een groot deel van het eiland met lava en stof. Enkele dorpen werden hierdoor verwoest. Gelukkig gaf de vulkaan vooraf genoeg waarschuwingen af, zodat de inwoners op tijd konden worden geëvacueerd. Doordat het gehele eiland eigenlijk uit de vulkaan bestaat, is het klimaat op Fogo anders dan op de meeste Kaapverdische Eilanden. Hierdoor is het mogelijk om op de hellingen van de vulkaan wijn en koffie te verbouwen. De wijn die op het eiland gemaakt wordt, schijnt van een bijzondere kwaliteit te zijn. De meeste toeristen die Fogo aandoen komen naar het eiland om te wandelen of als ecotoerist.

São Vicente

Het eiland Sâo Vicente ligt in het noordelijke deel van Kaapverdië en behoort tot de ‘Ilhas de Barlavento’. De hoofdstad van het eiland is de stad Mindelo, de tweede stad van Kaapverdië die bekend staat als de culturele hoofdstad van Kaapverdië. Dit komt hoofdzakelijk door de enorme diversiteit aan culturen die je er tegenkomt en door de vele feesten en evenementen die er georganiseerd worden. Het grootste evenement van Kaapverdië, muziekfestival ‘Festival Baía das Gatas’ wordt elk jaar op Sâo Vicente georganiseerd. Het is één van de weinige evenementen dat elk jaar rechtstreeks op de Kaapverdische televisie wordt uitgezonden.

De economie van Sâo Vicente is afhankelijk van de visserij, de haven en het toerisme. De haven van Sâo Vicente is één van de modernste van Kaapverdië; met een containerterminal, een passagiersterminal en genoeg faciliteiten om passerende boten van verse grondstoffen te voorzien. Ongeveer 95% van de inwoners van het eiland wonen en werken in de hoofdstad Mindelo. De rest in kleinere dorpjes en boerderijen verdeeld over het eiland. Het eiland beschikt over een eigen internationale luchthaven dat vernoemd is naar de bekende Kaapverdische zangeres Cesária Évora.

Maio

Het eiland Maio behoort tot de ‘Benedenwindse Eilanden’ of Sotavento van Kaapverdië. Het is het oostelijkst gelegen eiland van deze groep. Het is tevens het kleinste eiland van de zogenaamde strandeilanden waartoe ook Sal en Boa Vista horen. In tegenstelling tot deze twee eilanden staat het toerisme op Maio nog echt in zijn kinderschoenen. Er zijn slechts enkele hotels op het eiland te vinden. Toch horen de stranden van Maio tot de mooiste van Kaapverdië. Het is de bedoeling dat er de komende jaren meer resorts en hotels op het eiland gebouwd gaan worden. Een nadeel van Maio is dat het alleen via de lucht te bereiken via de luchthaven van Praia. De belangrijkste inkomstenbron van het eiland is nu nog de zoutwinning en de visserij, maar op de langere termijn zal dit het toerisme gaan worden. De plaats Vila do Maio is de hoofdstad van het eiland.

Brava

Brava is het kleinste bewoonde eiland horende tot de Kaapverdische eilanden. Op het eiland wonen in totaal iets minder dan zesduizend mensen. De hoofdstad van het eiland is de plaats Nova Sintra, dat vernoemd is naar Sintra in Portugal. Het is tevens het minst populaire eiland bij toeristen. Er zijn, maar weinig bezienswaardigheden op het eiland te vinden. De toeristen die er komen zijn er voornamelijk om wandelingen te maken en voor het spectaculaire uitzicht op het eiland Fogo. Op het eiland is geen vliegveld te vinden en kan alleen via een ferry vanaf het eiland Fogo bereikt worden.

Santo Antão

Het eiland Santo Antâo is het op één na grootste eiland en het bergachtigste eiland van Kaapverdië. Het is ook het westelijkst gelegen eiland van Afrika. Het eiland hoort tot de ‘Ilhas de Barlavento’, de ‘Bovenwindse Eilanden’. Het eiland bestaat in zijn geheel uit enkele jonge vulkanen die al lang niet meer actief zijn geweest. Toch denken wetenschappers dat de kans aanwezig is dat een van de vulkanen in de komende honderd jaren tot een uitbarsting zou kunnen komen. Dit zal echter ruim vooraf te voorspellen zijn, zodat het eiland op tijd geëvacueerd kan worden.
Ondanks dat het eiland niet over een eigen vliegveld beschikt is het toch een steeds populairder wordend eiland bij toeristen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het bergachtige karakter van het eiland. Dit maakt Santo Antâo tot een geliefd eiland bij wandelaars, ecotoeristen en natuurliefhebbers. Het eiland kan bereikt worden via een veerdienst die vertrekt vanaf het eiland Sâo Vicente.

Santa Luzia

Het eiland Santa Luzia is het enige grotere eiland behorende tot de Kaapverdische eilanden dat niet bewoond wordt. In het verleden waren er wel enkele boeren op het eiland actief en waren er soms enkele kluizenaars te vinden. De enige permanente bebouwing dat op het eiland te vinden is een meteorologisch station. Het eiland heeft een totale oppervlakte van ongeveer 35 vierkante kilometer. Het eiland behoort bestuurlijk tot het eiland Sâo Vicente dat op ongeveer 15 kilometer van het eiland ligt. Omdat het eiland onbewoond is straalt het een bijzondere rust uit. Het is dan ook een geliefd eiland bij wandelaars en sportvissers.