Excursies op Kaapverdië

Met name op de eilanden Sal en Boa Vista worden er door verschillende maatschappijen diverse excursies op en rond de eilanden georganiseerd. Tijdens veel van deze excursies doe je enkele prachtige dorpjes aan of breng je een bezoek aan enkele van de mooiste stranden ter wereld. Je moet tijdens deze excursies er wel rekening mee houden dat er niet heel veel te zien is op de verschillende eilanden en je niet al te grote verwachtingen moet hebben. Toch zijn deze excursies een leuke manier om meer van Kaapverdië te zien. Het grote voordeel van excursies vergeleken met zelf het eiland verkennen is dat je op een leuke, veilige en gecontroleerde manier de eilanden kan verkennen. De meeste excursies zijn te boeken bij de receptie van het hotel. Lukt dit niet, dan kun je contact opnemen met de reisorganisatie of een lokaal bureau voor toerisme binnenlopen.Boa Vista Island Tour North

Een populaire excursie op Boa Vista is de Island Tour North. Tijdens deze tocht met 4×4 rij je eerst naar een scheepswrak bij Cape Santa Maria. Dit schip is hier in de jaren zestig van de vorige eeuw vergaan. De weg hiernaartoe is erg ruw en avontuurlijk. Eenmaal bij het scheepswrak aangekomen vertelt een gids de geschiedenis van het schip en de band tussen de schippers en de bevolking van Boa Vista. De volgende stop is het dorpje Bofareira. Hier wordt wat over het dorp verteld en de manier hoe de inwoners van dit minidorpje leven. Het dorpje is erg, kleurrijk en de plaatselijke bevolking is uitbundig muziek aan het maken in de hoop op een fooi van de toeristen. Hierna is het alweer tijd voor de laatste stop dat is bij het dorpje Cabeça Dos Tarrafes. Ook dit dorp is niet al te groot, maar er zijn enkele souvenirwinkels, een restaurantje en een kerk te vinden. Alle huizen in het dorp zijn prachtig geschilderd in de meest exotische kleuren. Onderweg kom je langs ruwe valleien, zoutmeren, zandheuvels en de hoogste berg van Boa Vista de Monte Estância. De wegen op Boa Vista zijn slecht en na vier uur in de 4×4 gezeten te hebben kom je redelijk geradbraakt terug in het hotel.

Walvis spotten

Een van de leukste en mooiste excursies die je kunt doen is walvis spotten tijdens het seizoen dat normaal gesproken duurt van begin februari tot eind april duurt. Je hebt in deze periode ongeveer 100% kans om deze oceaanreuzen tegen te komen. De immense bultruggen zijn in deze periode in groten getale in de wateren rondom Kaapverdië te vinden. Een walvisexcursie is in de meeste gevallen niet heel erg goedkoop, maar het is een ervaring om nooit meer te vergeten. De excursie is wel geheel verzorgd met eten en drinken aan boord. In de meeste gevallen zal een bootreisje naar het paringsgebied van de bultrugwalvissen ongeveer een halve dag in beslag nemen.

Fogo

Een populaire, maar erg dure excursie als je op Sal of Boa Vista verblijft, is een trip naar het eiland Fogo. Dit eiland dat bekend staat om zijn actieve vulkaan staat bij veel toeristen hoog op het verlanglijstje. Jammer genoeg houdt het enthousiasme bij het horen van de prijs van deze excursie, ergens tussen de drie en de vijfhonderd euro, al snel op. Je moet namelijk met een klein privévliegtuigje naar Fogo vliegen, aangezien er geen rechtstreeks lijnvluchten tussen Sal en Boa Vista zijn. Het bijkomstige nadeel van deze kleine vliegtuigjes is dat ze niet heel stabiel en veilig zijn. Bij stevige wind, zandstormen of andere vormen van slecht weer mogen ze dan ook niet opstijgen.
Mocht je toch het geluk hebben Fogo te bezoeken dan kun je genieten van de prachtige natuur en de meer dan 2.800 meter hoge vulkaan Pico de Fogo.

Quad rijden

Een geweldige manier om meer van Kaapverdië te zien is om met een quad een ritje over één van de eilanden te maken. Op de toeristische eilanden Sal en Boa Vista is dit één van de populairste excursies onder de toeristen. Dit hoofdzakelijk omdat je op deze manier de eilanden echt kunt beleven. Je ziet veel meer dan wanneer je in een auto, bus of taxi zit. Het is verder de ideale manier om op plaatsen te komen waar je met een normaal vervoermiddel niet zo vlug zou komen. En geef toe, wat is er leuker dan met vijftig kilometer per uur over een verlaten strand te crossen. Qaudtours worden op de verschillende eilanden in diverse lengtes en mogelijkheden aangeboden. Trek wel kleren aan die vuil mogen worden en neem iets mee om over je neus en mond te doen, want het kan behoorlijk stoffig zijn onderweg.

Glass bottom boats

Is duiken of snorkelen niets voor je en wil je toch iets zien van het prachtige onderwaterleven in de Atlantische Oceaan dan is de ‘Glass Bottom Boat’ een goed alternatief. De naam van de boot verraadt het al; je kunt via enkele grote patrijspoorten het onderwaterleven aan je voorbij zien trekken. De vissen worden een beetje gevoerd, zodat je er zeker van bent dat je genoeg vissen en andere onderwaterdieren voorbij zal zien zwemmen.
Een van de populairste ‘Glass Bottom Boats’ is de Neptunes Submarine op het eiland Sal. Tijdens deze onderwaterbeleving kom je onderlangs een oud scheepswrak waar behoorlijk wat vissen te vinden zijn.

Catamaran

Het is in verschillende plaatsen mogelijk om een boottochtje te doen met een catamaran. Een van de populairste is een trip met de ‘Sea Turtle’. Een grote catamaran die vanuit Boa vista en Sal vertrekt. Tijdens dit boottochtje vaar je eerst een stuk op open zee om vervolgens meegenomen te worden naar een wat rustigere baai waar je even kunt zwemmen en bij rustig weer zelfs wat kan snorkelen. Hierna word je weer teruggebracht op de plaats waar je was opgestapt. Tijdens de boottocht is alles all-inclusive en kun je zoveel bier, bubbelwijn en andere lekkernijen drinken als je, maar wilt. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de tocht tweemaal meeneemt op open zee en dat de Atlantische Oceaan rondom Kaapverdië alles behalve rustig is.
Onderweg kunnen de golven behoorlijk over het dek slaan en mensen die gauw zeeziek worden zullen het niet breed hebben.

Eilandtour Sal

Tijdens de eilandtour op Sal doe je in een halve dag zo goed als alle highlights aan van het eiland. Je kunt de tour op twee verschillende manieren doen. Als eerste met een busje. Je brengt dan onder andere een bezoek aan de havenstad Palmeira, de fata morgana’s, woestijnen en zoutvlaktes van Sal. Hoogtepunt van de tour is een bezoek aan het zoutmeer van ‘Pedra da Lume’ waar je heerlijk in het zout water kunt ronddobberen. Onderweg wordt er ook gestopt in het stadje Espargos voor koffie.
De tweede manier om de tour te doen is met een 4×4. Deze tocht is in grote lijnen exact hetzelfde als met de minibus, maar met het verschil dat de tocht wat avontuurlijker is en dat je een bezoek brengt aan ‘Shark Bay’ waar citroenhaaien voorkomen. Als je gelukt hebt komen deze soms wel drie meter lange haaien even kijken als je de baai een bezoek brengt. In de baai komen ook verschillende soorten dolfijnen voor.

 

Vissen

De Kaapverdische eilanden staan bekend als een walhalla voor vissers. Je kunt er het hele jaar door goed sportvissen. Op de verschillende eilanden zijn er diverse mogelijkheden tot het huren van een boot en je kunt zelfs mee met een lokale vissersboot. Enkele bijzondere vissen die in de Kaapverdische wateren voorkomen zijn de blauwe marlijn, zwaardvissen, tijgerhaaien, tonijnen en barracuda’s. Helaas geldt voor alle sportvissers dat de gevangen vissen niet gehouden mogen worden, maar teruggegooid moeten worden of geschonken moeten worden aan de plaatselijke bevolking.
Wil je liever niet met een boot mee, dan kun je op verschillende plaatsen ook strandvissen. Veel van de Kaapverdiaanse vissers vissen trouwens niet met een hengel en aas, maar met een harpoen.

Romantische stranddiners

Op de eilanden Sal en Boa Vista worden door verschillende partijen romantische stranddiner aangeboden. Je wordt dan naar een verlaten strand gebracht waar je aan een romantisch tafeltje in het zand voor je klaar staat. Het menu bestaat vaak uit verschillende lokale specialiteiten en als hoofdmenu een kreeft van de barbecue. Halverwege komt er nog een bandje voorbij dat terwijl de zon zachtjes in de zee in de zee zakt. Na het diner word je dan weer teruggebracht naar je resort of hotel.
Er zijn ook andere variaties op dit diner. Zo is er bijvoorbeeld één waar er entertainment is voor kinderen, zodat de ouders ongestoord kunnen eten. Het enige nadeel van deze excursie is dat je in het donker terug naar je resort of hotel moet.Boa Vista Island Tour South

Tijdens de ‘Boa Vista Island Tour South’ kom je langs alle hoogtepunten van het zuidelijke deel van het eiland Boa Vista. De tour begint met een bezoekje aan de voormalige hoofdstad van Boa Vista Rabil. Hier bezoek je onder andere een oude pottenbakkerij en kun je een kijkje nemen in het dorp. De volgende stop is het natuurgebied “Deserto de Viana” waar je alles te weten komt over dit bijzonder groene gebied. Andere stops zijn het dorpjes Proviçâo Velha en het strand Santa Monica. Op het strand krijg je de gelegenheid om een duik te nemen in de Atlantische Oceaan. Dit prachtige achttien kilometer lange strand behoort tot de mooiste van Kaapverdië.

De hele tocht wordt uitgevoerd met 4×4 die je op plaatsen brengt waar je anders nooit zou kunnen komen. Het nadeel hiervan is wel dat ze niet veel comfort hebben en niet geschikt zijn met mensen met rugproblemen en zwangere vrouwen. De gehele tour zal ongeveer een dagdeel in beslag nemen.

Duiken en snorkelen

De wateren rondom Kaapverdië lenen zich perfect om te duiken en te snorkelen. Er worden op de verschillende eilanden door behoorlijk verschillende duikscholen en bedrijven duikexcursies, duiklessen en snorkelsafari’s aangeboden. Als het gaat om duiklessen zul je in de meeste gevallen eerst les krijgen in het zwembad om vervolgens nog een of twee duiken in de zee te maken. De prijzen van deze cursussen liggen behoorlijk hoog en je moet rekenen dat je minimaal twee- tot driehonderd euro kwijt bent voor een of twee duiken in de Atlantische Oceaan. Het onderwaterleven is er dan wel bijzonder mooi. Zo heb je de kans om kleine haaien, veertien verschillende dolfijnen en schildpadden tegen te komen. Het snorkelen is een behoorlijk stuk goedkoper, maar daarom zeker niet minder leuk.

Monstertruck tour Boa Vista

Op het eiland Boa Vista kun je een tocht maken met een Monstertruck. De truck neemt je mee op plaatsen van het eiland waar je anders nooit zou kunnen komen. Zo bezoek je verlaten stranden, grotten en verlaten zoutmeren. Onderweg bezoek je enkele dorpjes waar je wat kunt drinken en de lokale winkels kunt bezoeken. De tocht eindigt in de buurt van Sal Rei bij de zandduinen. Hier kun je dan zandsurfen en zwemmen. Afsluitend wordt er een heerlijke lunch geserveerd in een prachtige strandtent. De tour met de monstertruck zal ongeveer zes uur in beslag nemen inclusief eten drinken en relaxen op het strand.