Vakantie op Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire winterzonbestemming, maar ook in de zomermaanden en de rest van het jaar is het goed vertoeven op de eilanden. De eilanden Sal en Boa Vista zijn de populairste onder de toeristen, maar ook de eilanden Maio, Santiago en Fogo worden regelmatig bezocht. De meeste toeristen die naar Kaapverdië op vakantie gaan komen er voor de prachtige stranden en verblijven in één van de grote resorts of hotels op de eilanden.
In veel gevallen zijn dit ‘all-inclusive resorts’ waar je in principe niet vanaf hoeft te komen. Toch is het erg leuk om meer van de eilanden te ontdekken via excursies.

De Kaapverdische eilanden lenen zich perfect voor een korte of zon-, zee- en strandvakantie. Het weer is er gegarandeerd goed en de temperatuur zal er, maar zelden onder 25 graden Celsius uitkomen.Vakantie boeken en reisvoorbereiding

Ben je van plan een vakantie te boeken naar Kaapverdië dan zul je in negen van de tien gevallen uitkomen op aan pakketreis. Dit om het simpele feit dat dit veel goedkoper is dan zelf een vakantie op Kaapverdië samenstellen. Dit komt door de beperkte vluchten die aangeboden worden op Kaapverdië en de capaciteit van de hotels en resorts op het eiland. Vanuit Nederland is Tui de belangrijkste aanbieder van vakanties naar Kaapverdië. Andere aanbieders zijn Kras en Flycaboverde. Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat het uitgebreide aanbod van Tui er voor zorgt dat zo goed als alle toeristen met deze reisorganisatie naar het eiland Sal komen. Op de kleine vliegvelden van Sal en Boa Vista staan in de drukkere periode meerdere toestellen van deze touroperator. Handig is ook dat ze gelijk het visum dat nodig is voor een bezoek aan Kaapverdië voor je regelen.

Op de website van TUI kun je al hun Kaapverdië vakanties zien en direct online boeken!

Wie buiten de schoolvakanties op zoek gaat naar een vakantie op de Kaapverdische Eilanden die kan tegen leuke aanbiedingen aanlopen. Bekijk vooral vakantie aanbiedingen op sites zoals VakantieDealz.nl om leuke last minute koopjes naar Kaapverdië te vinden.

Eten en drinken

Het nationale gerecht van Kaapverdië is de ‘Cachupa’. De basis van dit gerecht is maïs en bonen. Het maïs wordt eerst enkele uren aangestampt in houten tonnen, waarna het samen met de bonen enkele uren wordt gekookt, zodat het kan wellen. Dit gerecht werd naargelang de voorraad gegeten met vis, worst, ui, eieren of een combinatie hiervan. Veel traditionele families op Kaapverdië eten dit gerecht nog driemaal per dag.

De nationale drank op Kaapverdië is de ‘Grogue’, een gedistilleerde sterkedrank op basis van suikerriet. De geur van de ‘Grogue’ doet je nog het meest denken aan warme banaan. Een ander mildere variant van dit drankje is de ‘Ponche’, deze variant wordt verdund met honing.

Een echte tip om te eten als je op Kaapverdië bent is tonijn. De vissen worden rondom de eilanden met de lijn gevangen en zijn er echt heerlijk. Kort gebakken op de barbecue of de bakplaat, beetje zout, beetje peper en smullen maar. Een ander populair gerecht is de diepzeekreeft. Er komen in de wateren kreeften voor van ongeveer vijf kilo, deze worden gehalveerd en geroosterd op de barbecue; een echte delicatesse.

De bekendste nagerechten zijn ‘gekookte geitenkaas met papaja’ en ‘koffiepudding’.

Stranden

Er zijn op de Kaapverdische Eilanden enkele prachtige witte zandstranden te vinden. Op Boa vista is zelfs een strand te vinden dat volgens sommige verkiezingen tot de tien mooiste stranden ter wereld behoort. Bij een groot aantal van deze stranden zijn er grote resorts of hotels te vinden. Is dat het geval, dan kun je er waarschijnlijk alleen gebruik van maken als je gast bent in het hotel of resort. Gelukkig zijn er verdeeld ver de verschillende eilanden nog steeds meerdere stranden te vinden waar je ongestoord gebruik kunt maken van het strand. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat er op deze stranden geen voorzieningen zullen zijn.

Kijk wel uit als je gaat zwemmen, want de wateren rondom de eilanden van Kaapverdië staan bekend als zeer wild en er zijn sterke onderstromingen. Op veel stranden die bij hotels staan wordt door verschillende vlaggen getoond hoe veilig de wateren zijn. Opvallend is dat de rode vlag degene is die het meest getoond wordt en zwemmen verboden is. Het is dan vaak wel toegestaan om in de branding te staan en wat in de golven te duiken, maar kijk ook hiermee uit want ook deze golven kunnen je onaangenaam verrassen.

All-inclusive vakanties

De meeste toeristen die naar de Kaapverdische Eilanden op vakantie gaan verblijven in een ‘all-inclusive resort’. Deze resorts zijn te vinden op de eilanden Sal en Boa Vista. Deze twee eilanden zijn de populairste toeristische bestemmingen van Kaapverdië. Sal is al enkele decennia het drukst bezochte eiland, maar Boa Vista is aan een opkomst bezig. Op de resort verblijven hoofdzakelijk Engelsen, Duitsers, Belgen en Nederlanders. De kwaliteit van het eten is er goed en de voorzieningen zijn er zoals je mag verwachten in een ‘all-inclusive resort’. Bij de meeste zijn er prachtige zwembaden, bars, discotheken, restaurants en miniclubs te vinden.

Het zijn op een enkeling na allemaal enorme ressort waar soms wel 2.000 toeristen verblijven. Door de opstelling en de bouwstijl van de verschillende resorts heb je gelukkig niet door dat je in een groot dorp verblijft. Het overgrote deel van de mensen die in de ressorts werken zijn emigranten uit West-Afrika. Ze spreken over het algemeen goed tot redelijk Engels en soms ook Duits en Frans.

De verschillende Riu hotels op Sal en Boa Vista staan bekend om hun hoge kwaliteit en luxe die de gasten ervaren. Er zijn in totaal vier Riu resorts op Kaapverdië te vinden, twee op Boa Vista en twee op Sal. Hiervan is het adult only hotel Riu Palace Cabo Verde het nieuwste en meest luxe. De verschillende Riu resorts en hotels zijn te boeken bij Tui.nl

Kaapverdië met kinderen

Kaapverdië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je op vakantie gaat met kinderen, maar toch zijn er genoeg dingen te doen met kleine en grote kinderen. Zo worden er op de eilanden Sal en Boa Vista speciale activiteiten en excursies georganiseerd voor en met kinderen. Zo worden er speciale catamarantochten georganiseerd en kun je met iets oudere kinderen een quadtour maken. Jammer genoeg is de zee op de meeste plaatsen te ruig om met kinderen in te kunnen zwemmen, maar de verschillende zwembaden bij de resorts en hotels zijn een uitstekend alternatief. Op de meeste resorts zijn er kidsclubs te vinden waar meerdere uren per dag entertainment voor kinderen te vinden is.

Uitgaan

Kaapverdië is niet de plaats je heftig kunt gaan stappen. Op de meeste resorts zijn er wel discotheken en bars te vinden, maar dit heeft weinig te maken met ‘echt’ stappen. In enkele grotere plaatsen op de Kaapverdische eilanden zijn wel bars en discotheekachtige gelegenheden te vinden. Het echte uitgaansleven van Kaapverdië vindt plaats op straat. De mensen hangen wat bij elkaar dansen op de muziek en drinken de lokale specialiteiten. De populairste muziek van Kaapverdië is de ‘Funaná’, swingende goed dansbare muziek met als belangrijkste instrument de accordeon. Een andere populaire muziekstroming is de ‘Mona’, een kruising van de Portugese fado en enkele Afrikaanse stromingen.

Shoppen

Behalve wat winkels op de vele resorts en in de paar grote plaatsen zijn er, maar weinig plaatsen op de Kaapverdische eilanden te vinden waar je uitgebreid kunt shoppen. De beste plaats om dit te doen is in de hoofdstad Praia, maar hier kom je als toerist eigenlijk niet. Toeristen die op het eiland Sal verblijven kunnen wat winkels vinden in het plaatsje Santa Maria en als je op Boa Vista verblijft kan het in Sal Rei. In meerdere dorpjes op deze eilanden zijn wel enkele winkels te vinden, maar echt winkelen kun je er niet.

Het aanbod in de verschillende winkels is beperkt. Zo poetst het hele eiland zijn tanden met Colgate en ruikt zo goed als iedereen naar dezelfde zeep.
Verder moet je er rekening mee houden dat alles behoorlijk duurder is dan dat we gewend zijn. De prijzen liggen gemiddeld drie maal zo hoog als in Nederland. Dit heeft alles te maken dat alles ingevlogen moet worden. De meeste souvenirs zijn made in China of komen van het Afrikaanse vaste land. Voor sommige souvenirs waar je in Gambia of andere West-Afrikaanse landen niet meer dan een paar euro voor betaalt, wordt hier al gauw een bedrag van enkele tientallen euro’s gerekend. Het voordeel is wel dat je in zo goed als iedere winkel in euro’s kunt afrekenen.

Opvallend detail is dat zo goed als alle souvenirshops in Kaapverdië ‘No Stress’ heten of een variatie hiervan.