Vervoer in en naar Kaapverdië

De enige manier om naar de Kaapverdische Eilanden te reizen is met het vliegtuig. Er worden vanuit Nederland, België en Duitsland wekelijks rechtstreeks vluchten op de eilanden Sal en Boa Vista uitgevoerd. De beste manier om meer van de eilanden te zien is met een taxi of met een excursie. Het is niet heel verstandig om zelf over de eilanden te gaan rijden. De wegen zijn er over het algemeen erg slecht, er is geen verlichting en de bewegwijzering laat op veel plaatsen te wensen over. Het is dan ook verstandiger om een taxi te nemen of van het openbaar vervoer gebruik te maken.Vliegen naar de Kaapverdische eilanden

Er worden vanuit Nederland en België door verschillende maatschappijen rechtstreekse vluchten op Kaapverdië uitgevoerd. In zo goed als in alle gevallen vlieg je dan eerst naar het eiland Boa Vista waarna het vliegtuig doorvliegt naar het eiland Sal.

Een vlucht naar het eiland Boa Vista zal ongeveer 6,5 uur in beslag nemen. Wil je naar Sal, dan moet je er minimaal een uurtje bij rekenen. Bij extreme omstandigheden moet je zelfs rekening houden met een extra tankstop op Faro in Portugal. Dit komt in de praktijk gelukkig niet al te veel voor.
Vlieg je vanaf Boa Vista terug naar Nederland dan maak je eerst een stop op Sal. Je stapt dan in bij de mensen die uit Nederland komen. Je mag vrij gaan zitten. Na ongeveer tien minuten kom je aan op Sal waarna je het vliegtuig weer moet verlaten samen met je handbagage. Vervolgens mag je nog een half uur tot een uurtje plaatsnemen in de wachtruimte van het vliegveld om vervolgens samen met de vakantievierders van Sal terug naar huis te vliegen. Al met al zal de terugreis vanuit Nederland vanaf Boa Vista ongeveer acht uur in beslag nemen. Vanaf Sal is dit ongeveer 6,5 uur.
Bij extreme omstandigheden moet je zelfs rekening houden met een extra tankstop. Dit komt in de praktijk gelukkig niet al te veel voor.

De vliegvelden op beide eilanden zijn klein en beschikken slechts over een start- en landingsbaan. Het grote voordeel hiervan is dat je niet lang in de rij hoeft te staan bij de paspoortcontrole en dat je koffer zo van de band af komt rollen.

Binnenlandse vluchten

Ben je van plan om te gaan eilandhoppen tijdens je verblijf op Kaapverdië dan kun je dit het beste doen met een binnenlandse vlucht. Het is verstandig om deze bijtijds te boeken, omdat de ruimte in de vliegtuigen beperkt is er behoorlijk wat mensen hiervan gebruik willen maken. Het is in de meeste gevallen ook een stuk goedkoper om op tijd te boeken. Schrik echter niet van de prijzen, want die kunnen voor een korte vlucht al behoorlijk hoog zijn.

Transfers

Als je een pakketreis hebt geboekt naar Kaapverdië staat er als het goed is een bus op je te wachten die je naar het juiste hotel brengt. De touroperator kun je precies vertellen in welke bus je plaats mag nemen. Heb je zelf je reis georganiseerd, dan kun je ervoor kiezen om met de bus te gaan, maar handiger is het om een taxi te nemen. Taxi’s op de Kaapverdische eilanden zijn niet duur, maar ook zeker niet goedkoop.

Autorijden in Kaapverdië

Over autorijden in Kaapverdië kan ik kort zijn: doe het niet. De wegen variëren van slecht tot heel slecht en alles wat ertussen zit. Natuurlijk zijn er op de verschillende eilanden enkele wegen te vinden die wel goed onderhouden zijn en waar je wel goed over kunt rijden, maar het merendeel is heel slecht. De wegen zitten vol met putten, gaten en soms ontbreekt er ineens een heel stuk. Wil je toch per se zelf het eiland gaan ontdekken, huur dan een 4×4 en koop alle verzekeringen af, want de auto gaat gegarandeerd met schade terugkomen.
Het wordt sowieso afgeraden om in de avonduren jezelf te verplaatsen over de eilanden omdat er nergens verlichting langs de weg is.

Varen

Er worden door verschillende toeristische bureaus, boottochten en vistochten aangeboden. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de wateren rondom Kaapverdië behoorlijk ruig kunnen zijn en dat de kans dat je er zeeziek wordt meer dan aanwezig is.
Ditzelfde geldt voor de ferry’s die tussen de verschillende eilanden varen. Dit is in veel gevallen wel de goedkoopste manier om van eiland naar eiland te reizen, maar niet de meest comfortabele. De meeste oversteken duren behoorlijk lang. Zo ben je tussen Sal en Boa Vista ongeveer vier uur aan het varen en dan liggen deze twee eilanden nog relatief dicht bij elkaar.

Taxi’s

De makkelijkste en goedkoopste manier om jezelf over het eiland te vervoeren is met een taxi. Er zijn maar weinig taxi’s die ja alleen kunt huren. De meeste taxi’s die je in Kaapverdië ziet zijn deeltaxi’s waarvan de achterzijde bestaat uit een laadklep waar vier tot zes zitjes zijn gemaakt waar je plaats kunt nemen. De prijs van de taxi is vast en het loont dus om met zoveel mogelijk mensen een taxi te delen. Als je een taxi neemt in Kaapverdië neem dan wel een vestje en een zonnebril mee, want heel comfortabel is het niet achterop de pick-up in de zon en de wind.

Openbaar vervoer

Er zijn in Kaapverdië geen treinen te vinden, maar er rijden wel bussen rond. Deze bussen rijden niet echt via een vast tijdschema en hebben ook geen vaste op of uitstapplaatsen. Je weet welke route de bussen rijden en als er een bus voorbij komt steek je je hand uit en je kunt instappen. Dit is langs de ene kant een hele relaxte manier van reizen, maar is voor veel Europeanen misschien net iets te veel onzekerheid. Kun je hier niet tegen, dan kun je beter een taxi nemen, maar wil je meedoen aan de ‘no-stress cultuur’ van Kaapverdië dan is de bus zeker een optie.

Scooters

Het is mogelijk om op Sal en Boa Vista scooters te huren. Dit is een leuke manier om op eigen houtje het eiland te gaan verkennen. Hou er wel rekening mee dat de wegen slecht zijn, je zo goed als geen telefoonontvangst hebt op grote delen van het eiland en dat de Kaapverdianen zelf behoorlijk doorrijden. Als je toch met de scooter weg wilt zorg dan voor een goede kaart en rij voorzichtig.

Fietsen

Fietsen is nu niet het eerste waar je aan denkt bij de Kaapverdische Eilanden. Toch zijn er op enkele eilanden mogelijkheden om te fietsen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat 80% van de wegen bestaan uit slecht wegdek en de andere 20% uit redelijk asfalt. De fietsen die je kunt huren op Kaapverdië zullen in de meeste gevallen dan ook mountainbikes zijn. De kwaliteit hiervan is niet al te best, het is wel leuk om op deze manier een deel van een van de eilanden te verkennen.