Weer en beste reistijd voor Kaapverdië

Het klimaat van Kaapverdië is een steppeklimaat. De eilanden Sal, Maio en Boa Vista neigen naar een woestijnklimaat, maar de gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt hiervoor net iets te hoog. In praktijk zal het echter maar zelden regen op deze eilanden. Gemiddeld ongeveer 4 tot 5 maal per jaar. Het steppeklimaat dat ik Kaapverdië heerst, zorgt ervoor dat de temperatuur het gehele jaar gemiddeld tussen de twintig en de dertig graden Celsius schommelt. Alleen in de eerste maanden van het jaar heb je kans dat in de nacht de temperatuur iets onder de twintig graden Celsius kan uitkomen.
Het klimaat van Kaapverdië wordt medebepaald door de verschillende winden die langs het eiland waaien. Zo neemt de harmattan hete, stoffige wind mee naar de eilanden en zorgt de wind er normaal voor dat het er wat koeler aanvoelt.
Het klimaat kan sterk verschillen per eiland; zo zijn de heuvelachtige eilanden die tot Kaapverdië horen een stuk groener en dus ook natter.Winterzon

Kaapverdië is één van de mooiste en zonzekerste winterzonbestemmingen op slechts zes tot zeven uur vliegen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er op de verschillende eilanden rond de 25 graden Celsius. Maar op de eilanden, Sal Maio en Boa Vista ligt dit altijd enkele graden hoger. Dit komt doordat deze eilanden minder hoog zijn. Nadeel is wel dat er wel zo goed als altijd een stevige wind staat.
Regen is in deze periode een uitzonderlijkheid, normaal gesproken regent het alleen in de zomerperiode en dan maximaal vier of vijf dagen per jaar.
in de wintermaanden is de temperatuur van de Atlantische Oceaan rond de 23 á 24 graden Celsius wat hem uitstekend geschikt maakt om in te zwemmen.

Zomerzon

Veel toeristen denken dat Kaapverdië alleen een populaire winterzonbestemming is, maar niets is minder waar. De zomermaanden zijn eigenlijk de beste maanden om naar het land op vakantie te gaan. De verschillende winden zijn in deze periode niet of nauwelijks aanwezig en de gemiddeld temperatuur ligt er enkele graden hoger dan in de winterperiode. Ook de Atlantische Oceaan is er voelbaar warmer.
Het enige nadeel is dat je er een grotere kans op neerslag hebt. Maar die kans is vrij klein er zijn, maar weinig dagen met neerslag zijn in Kaapverdië. De maanden augustus en september zijn gemiddeld genomen de warmste van het jaar.

Neerslag

De jaarlijkse neerslagcijfers van Kaapverdië zijn zo goed als te verwaarlozen. Met name op de Sal en Boa Vista valt er op jaarbasis zo weinig neerslag dat het vernoemen ervan eigenlijk al overdreven is. Dit is ook te zien aan het landschap van de eilanden. Er groeien, maar weinig bomen en andere planten. De plaatsen waar wel wat groen te vinden is zijn vaak oases.
Alleen de eilanden waar wat heuvels en bergen te vinden zijn hebben gemiddeld genomen hogere neerslag cijfers. Met name de eilanden Fogo en Santo Antâo staan hierom bekend. Dit zijn ook de eilanden waar de meeste vruchtbare grond te vinden is.

Winden

De wind die voor de meeste overlast zorgt in Kaapverdië is de Harmattan. Deze wind brengt droge stoffige lucht vanuit de Sahara naar Kaapverdië toe. Deze wind is tevens de reden dat een groot deel van de eilanden Maio, Sal en Boa Vista verzand zijn. Langs de ene kant is dat een zegening geweest, want door dit zand zijn er enkele prachtige stranden op de eilanden gevormd, maar het heeft er ook voor gezorgd dat grote delen van het eiland onvruchtbaar zijn geworden. De Harmattan kan van november tot en maart aanwezig zijn op de eilanden.
De aanwezigheid van deze wind laat zich vaak verraden doordat het zicht slechter is dat normaal.

Weersextremen

Door de ligging van Kaapverdië in de Atlantische Oceaan komen er maar weinig weersextremen voor op de eilanden. In de omgeving van Kaapverdië worden er wel met regelmaat orkanen gevormd maar deze komen maar zelden aan land.
De laatste orkaan die huishield in Kaapverdië was in 2015, maar hiervoor was het meer dan 120 jaar geleden voordat een orkaan hier aan land was gekomen.
Orkanen die gevormd worden in de omgeving van Kaapverdië staan bekend als een orkaan van het Kaapverdische type.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Kaapverdië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Kaapverdië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Kaapverdië